środa, 26 października 2016

Zdrowe żywienie

Dojrzałam w końcu do zrobienia czegoś nowego .Dziś robię hummus.Wczoraj zamoczyłam soczewicę czerwoną ,dziś działam dalej .
Przepis na hummus z soczewicy
  • szklanka czerwonej  soczewicy,
  • łyżka siemienia lnianego,
  • łyżka sezamu,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej lniany,
  • 1 -2 papryki zmiksowane
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
  1. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy z 2 ząbkami czosnku.
  2. Soczewicę  moczymy na noc  , w tej wodzie rano -gotujemy do miękkości z listkiem laurowym.
  3. Siemię i sezam prażymy na patelni.
  4. Po ostudzeniu łączymy wszystkie składniki, dodajemy olej lniany, przyprawy i rozcieramy blenderem .
Niestety został pożarty przed zrobieniem zdjęcia.


Kolejna porcja soczewicy miała być do gołąbków , ale gołąbki poczekają

Hummus z soczewicy i dyni  
 połówka małej dyni hokkaido 
1 szklanka czerwonej soczewicy 
2 łyżki sezamu
1 czerwona papryka 
sól do smaku
1 łyżeczka papryki słodkiej  
 2 łyżeczki oleju lnianego  
Dynię i paprykę ugotować na parze lub upiec  w piekarniku .Soczewicę zamoczyć na noc , gotować 30 minut w wodzie ,w której była moczona .Można soczewicę odsączyć z wody ,żeby pasta nadawała się do smarowania.Wszystko wrzucić do blendera ,dodać uprażony na  gorącej patelni sezam ,przyprawy i zblendować .Na koniec dodać olej lniany i dobrze wymieszać . Idealny jako dip do warzyw :) i ma taki ciepły kolorek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz