Przepis na hummus z soczewicy
- szklanka czerwonej soczewicy,
- łyżka siemienia lnianego,
- łyżka sezamu,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- olej lniany,
- 1 -2 papryki zmiksowane
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
- Cebulę siekamy w kostkę i smażymy z 2 ząbkami czosnku.
- Soczewicę moczymy na noc , w tej wodzie rano -gotujemy do miękkości z listkiem laurowym.
- Siemię i sezam prażymy na patelni.
- Po ostudzeniu łączymy wszystkie składniki, dodajemy olej lniany, przyprawy i rozcieramy blenderem .
Kolejna porcja soczewicy miała być do gołąbków , ale gołąbki poczekają
Hummus z soczewicy i dyni
połówka małej dyni hokkaido
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 łyżki sezamu
1 czerwona papryka
sól do smaku
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki oleju lnianego
Dynię i paprykę ugotować na parze lub upiec w piekarniku .Soczewicę zamoczyć na noc , gotować 30 minut w wodzie ,w której była moczona .Można soczewicę odsączyć z wody ,żeby pasta nadawała się do smarowania.Wszystko wrzucić do blendera ,dodać uprażony na gorącej patelni sezam ,przyprawy i zblendować .Na koniec dodać olej lniany i dobrze wymieszać . Idealny jako dip do warzyw :) i ma taki ciepły kolorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz