poniedziałek, 29 maja 2017

Dieta Dąbrowskiej -dzień 8

Menu
śniadanie 
1 szklanka zakwasu z buraków
1 szklanka herbaty z czystka
 2 szklanki lemoniady ogórkowo - cytrynowo-miętowej
duży pomidorek malinowy z cebulką



obiad
zupa krem brokułowo-kalafiorowa
1/2 pietruszki
1/2 szklanki brokuła
1/2 szklanki kalafiora
1 łodyga selera naciowego 
mała cebulka
koperek do posypania
ziele angielskie

szczypta gałki muszkatołowej  
sól ,pieprz biały do smaku

pietruszkę obrać i pokroić w talarki, cebulę  i seler pokroić w kostkę , kalafior i brokuł w paski  -wrzucić do gotującej wody, dodać przyprawy i gotować 10-15 minut. Zblendować .Posypać koperkiem .Może kolorek niezbyt apetyczny ,ale zupka całkiem dobra :)


Podwieczorek
lody dyniowo-jabłkowo-cytrynowe




 3 szklanki lemoniady jak wyżej

  Lody -wykonanie 

2-3 krążki dyni -miałam piżmową  (ugotować ze skórką na parze lub w wodzie ,aby dynia zmiękła - 10-15 minut ) po ugotowaniu obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki
1 jabłko soczyste -obrać ze skórki i pokroić w kawałki
sok z 2 cytryn
Wszystko razem zmiksować na gładką masę , masę wyłożyć do pojemniczka na lody -u mnie jabłuszka:) i zamrozić w zamrażalce na 8 godzin . Po zamrożeniu łatwe do wyjęcia ( foremka silikonowa) .


Kolacja
sałatka -ogórek kiszony  ,rzodkiewka ,pomidor ,koperek ,szczypiorek 
1 szklanka herbaty z melisy
1 szklanka herbaty z mięty 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz