wtorek, 8 listopada 2016

5 dzień na diecie Dąbrowskiej -part 2

Ciągnę swój wózek pod górkę dalej , jeszcze trochę chorób i sadełka zostało do wyrzucenia .Energia nadal pozytywna ,trochę dziś zapchany nos i  szumy w uszach .Zabrałam się za porządki żeby jakoś spożytkować tą energię.
Lista zakupów na dziś :

  • garść jarmużu
  • 2 małe pomidorki 
  • 1 kiszony ogórek
  •  1 średnia cebulka 
  • 1 papryka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała dynia hokkaido 
  • kawałek selera 
  • 1 jabłko + cynamon 
  • 1/2 soku z cytryny 
  • grapefruit 
  • na sałatkę jarzynową - 3 pietruszki  ,2 marchwie,kawałek selera , 3cebulki
  • przyprawy  wg gustu
  • herbatki z czystka i melisy
Śniadanie 
1 szklanka zakwasu 
 sałatka z pomidora , jarmużu ,cebuli  i ogórka kiszonego -
Po raz pierwszy kupiłam jarmuż, bardzo cenne warzywo działające między innymi przeciwnowotworowo zdrowotne właściwości tego warzywka . Do sałatki dałam go na surowo .Resztę z paczki wykorzystam na chipsy i do kalafiora na ciepło.Wszystkie warzywka pokroić ,wymieszać ,skropić sokiem z cytryny.
Obiad 
zapiekane warzywa
 Paprykę ,pietruszkę i seler  oczyścić ,pokroić w paseczki . Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut - dokładam do tego  małą dynię hokkaido przekrojoną na pół -będzie na jutrzejszy dzień.Doprawić do smaku wg gustu - u mnie sól i zioła prowansalskie.
Dynia po ostygnięciu wędruje do lodówki .


 Na deser herbata z  melisy   i grapefruit. 
Podwieczorek  - pieczone jabłuszko z cynamonem - to jest jedyna rzecz ,która mi nie zbrzydnie.
 
Kolacja 
Sałatka warzywna 
ugotować na parze marchew , seler i pietruszki .Przeważnie do obiadu gotuję na parze marchewkę albo kalafior dla reszty rodziny i wtedy też dokładam warzywka dla siebie- oszczędność czasu:).
Po ostudzeniu warzywa  pokroić w kosteczkę .Dodać pokrojone drobno cebule i wymieszać .Odkładam porcję na kolację ,a resztę chowam do lodówki.Taką sałatkę robię zawsze na dwa lub trzy dni .Dziś tylko taka kompozycja ,jutro dokroję inny składnik .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz