piątek, 17 maja 2019

Wychodzenie z postu Ewy Dąbrowskiej - faza 2

FAZA II
1800 kalorii – do właściwej dla siebie kaloryczności ( u mnie - 300 kalorii) 
 Ilość przyswajalnych węglowodanów netto 30-50 g dziennie.
Spożycie białka - (0,8 do 1 g na kg beztłuszczowej masy ciała ).
Czas trwania drugiej fazy wyjścia jest bardzo indywidualny i podobnie jak pierwszej może trwać od 1 dnia - do kilku, kilkunastu lub więcej -w zależności od celu leczenia, gospodarki hormonalnej, kondycji jelit, wagi. W tym etapie normujemy już odpowiednia dla siebie ilość kalorii dziennie. Jeżeli staramy się o redukcje wagi kaloryczność powinna być troszkę niższa niż dzienne zapotrzebowanie. W czasie wyjścia polecana jest dieta rozdzielna i ,,okno żywieniowe„
 ( ja jem od godziny 12.00 -22.00)   przez 8-12 godzin – 3-4 posiłki dziennie.
W tej fazie osoby które wracają do jedzenia mięsa włączają dziko żyjące lub certyfikowane ryby i ekologiczne podroby a osoby żywiące się roślinnie -rośliny strączkowe o niskiej zawartości węglowodanów.
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA W II FAZIE WYJŚCIA

  • Warzywa zielone liściaste , kapustne ,krzyżowe , kiszone, kiełki i nasiona soi , fasolka szparagowa , bob , zielony groszek
  • Olej kokosowy , oliwa z oliwek , olej lniany , olej z wiesiołka , ogórecznika , awokado masło klarowane , ostropest plamisty
  • Jajka , ryby dziko żyjące , owoce morza , bulion z kości (dla mnie zabronione -dna moczanowa ), grzyby , ekologiczne podroby
  • Suplementacja wit D,  magnez ,cynk .
W II fazie wyjścia pojawia się kilka nowych produktów mimo podtrzymywania niskiej ilości węglowodanów netto. Dalej pamiętamy o sporej ilości tłuszczów do warzyw. Podstawą żywienia są dalej produkty z pierwszej fazy z niewielką ilością nowych produktów.
 Dodajemy fasolkę szparagową , bob , kiełki i nasiona soi i zielony groszek.
 W zależności jaki wybieramy sposób żywienia po poście możemy dołączyc w tej fazie również masło klarowane ,ryby , owoce morza , mięczaki skorupiaki , ekologiczne podroby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz