Rano tradycyjnie zakwas z buraków.
Dziś w menu sokowym :
2 łodygi selera
2 marchewki
burak jeden surowy
cytryna
natka pietruszki
sól
pieprz
kurkuma do smaku.
Przegryzki :
papryka surowa
ogórek kiszony
rzodkiewki
kiszona kapusta -aż dzi ,bo do tej pory nie miałam chęci -to pierwszy post, gdy mam na nią smaka.
Podwieczorek
jabłuszko pieczone z cynamonem
Kolacja na ciepło
Klopsiki warzywne
1/3 kalafiora ugotowanego
wytłoczyny po soku z 2 marchewek , pietruszki i selera naciowego
1/4 główki kapusty poszatkowanej ,posolonej i wyciśniętej
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pora
sól ,pieprz, kurkuma, czosnek do smaku
Wszystkie warzywa zmielone na tarce jak na buraczki ,dodane wytłoczyny ,przyprawy do smaku.
Wymieszane i zawinięte w gazę do odciśnięcia soku.
Za masy uformowane klopsiki . Na blaszce ułożyć papier do pieczenia, rozłożyć klopsiki i pec w gorącym piekarniku w temperaturze 210 stopni przez 15 minut- przewrócić na drugą stronę i piec dalsze 10 minut.
Troszkę się kruszą przy przewracaniu - przewracam szeroką łopatką i wtedy jest ok.
Do picia w ciągu dnia :
- herbata z czystka
- herbata z melisy
- woda z solą ,cytryną i listkiem mięty
- woda z cytryną i imbirem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz