piątek, 7 października 2016

37 dzień na diecie Dąbrowskiej

Kolejny piątek za mną .Dziś znów powróciło uczucie zimna , takiego ,co tylko pod kołderkę , ciepły napój z imbirem i leżeć .Coraz bliżej koniec postu . Coraz bardziej boję się wychodzenia .Ewa Dąbrowska w swojej książce "Ciało i ducha ratować żywieniem " pisze ,że wystarczy zachować zdrowe odżywianie po poście i będzie dobrze , natomiast w grupie na facebooku istnieje tabelka według której się wychodzi z postu i stopniowo dodaje poszczególne produkty .Muszę sobie to przemyśleć ,w jakim kierunku mam działać .
Jako ,że dziś zmarźlakowaty dzień ,to wzięłam się za gotowanie bigosu według drugiego przepisu .
Bigos jarski z kiszoną i surową kapustą 
 2 kg kiszonej kapusty
1/2 główki białej kapusty
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 mały kawałek  surowej dyni
3 duże cebule
1 papryka surowa
pół główki czosnku
3 duże słodkie jabłka
1/2 opakowania wędzonej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka kminku
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki majeranku
3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
2-3 ziarna jałowca
1/2 łyżeczki cząbru
1 szklanka przecieru z pomidorów 
Kapustę białą poszatkować , włożyć do garnka , dodać kapustę kiszoną ,warzywa pokrojone w talarki lub piórka jak kto woli.


Dolać 1 szklankę wody i gotować na małym ogniu 5-10 minut - całość dodać do kapusty.
Cebulę i czosnek ograć ,pokroić w kosteczkę ,podsmażyć z wodą na patelni i dodać do bigosu .
Wlać przecier dodać poszatkowane jabłka i wszystkie przyprawy -dobrze wymieszać .Gotować 2-3 godziny , od czasu do czasu mieszając . Po ugotowaniu nakładam do słoików i pasteryzuję 25 minut .W ten sposób mam zapasy na następny tydzień lub kolejny post.

Menu na dziś


Śniadanie
1 szklanka wody z cytryną
1 szklanka soku z marchwi , jabłka 
surówka ogórek marchewka ,jabłko 
Drugie śniadanie 
 3 pomidorki
1 kalarepka
Obiad
Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty

Podwieczorek 
 jabłko  pieczone z cynamonem 
Kolacja 
zupa krem z papryki i dyni 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz