Porobiłam sobie dwa słoiczki kiszonej papryki .
Kiszona papryka
3 papryki
6 ząbków czosnku
4 kawałki chrzanu
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
świeży i suszony koperek
kilka ziarenek gorczycy
1/2 łyżeczki chili
sól himalajska
2 łyżki soku z kiszonych ogórków
woda
Paprykę opłukać ,przekroić na cztery części , usunąć gniazda nasienne .Na dno słoika włożyć koperek, czosnek ,chrzan , ziele angielskie ,liść laurowy ,gorczycę , pieprz Chili , ułożyć ciasno w słoiku paprykę i zalać wodą z solą w proporcji -1 łyżka soli na 1 litr wody.Do każdego słoika dodałam łyżkę soku z kiszonych ogórków .Słoik zakręcić i trzymać 4-5 dni w ciepłym miejscu .Po tym czasie papryka powinna być gotowa do konsumpcji.Przechowywać w lodówce lub w zimnym i chłodnym miejscu .Jestem ciekawa smaku , robię ją pierwszy raz.Mam nadzieję ,że było warto .
Menu na dziś :
1.śniadanko
1 szklaneczka zakwasu
sałatka pomidor , cebulka ,rzodkiewka
2.drugie śniadanko
marchewka 2 sztuki ,pietruszka
3.obiad
Wczorajsze klopsy z kalafiora i brokuła podane z papryką ,cebulką i szpinakiem na ciepło
jabłko pieczone i grapefruit
5.Kolacja
pomidorowy sok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz