piątek, 28 października 2016

Zdrowe żywienie

Dziś od rana naszła mnie ochota na swojski chlebek ,więc wzięłam się do roboty i oto moje dzieło.

Przepis na chlebek bez mąki ( uwaga są jajka i maślanka ,więc jak ktoś jest uczulony na nabiał to nie polecam )
1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka pestek dyni
 1 szklanka siemienia lnianego
1/2 szklanki orkiszu
1/2 szklanki ziaren sezamu
2 łyżki czarnuszki
5 jajek
150-180 ml maślanki
1 mała łyżeczka soli himalajskiej
żółtko roztrzepane do posmarowania góry
Wszystko razem wymieszać.Przełożyć do wyłożonej blaszką foremki keksówki.,pozostawić na 1 godzinę. Można górę zwilżyć roztrzepanym żółtkiem  .Piec w temperaturze 170-180 stopni przez 1 godzinę.Dobrze odparować .Ze względu na dużą zawartość ziarenek jest trochę kaloryczny - zjadam po dwie kromki dziennie .

2 komentarze:

  1. Brawo Olu. Przecytalam Twoje zmagania, od deski do deski, kibicuje dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję .Mam nadzieję ,że każdy z nas coś zyskuje na tym poście.

    OdpowiedzUsuń