wtorek, 31 października 2017

Czekoladowe trufle z fasoli

Robię dziś -koniecznie , już mi ślinka leci .

 Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 35 g płynnego miodu
  • 35 g ciemnego niesłodzonego kakao
  • Wykonanie

  • Fasolę odcedź. Zmiksuj na gładką masę razem z miodem, cukrem i kakao.
  •  Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie kuleczki. Wstaw do lodówki na 15 minut do schłodzenia.
  •  Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Obtocz trufle w płynnej czekoladzie i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.

sobota, 28 października 2017

Soki zdrowotne i oczyszczające


Sok z marchwi

Marchew to najlepsze źródło beta-karotenu. Dostarcza witaminy z grupy B, C, PP, K, także potas, sód, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, mangan. Dobry dla oczu, działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, poprawia trawienie.
Sok z kapusty
Zawiera witaminę C, E, beta-karoten, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Zapobiega chorobom nowotworowym, chorobom serca i miażdżycy oraz sprzyja cofaniu się zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Zalecany przy owrzodzeniu dwunastnicy.
Sok z rzepy
Zawiera sporo witaminy C, bardzo dużo PP, witamin z grupy B, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, siarkę, jod. Słodki sok z rzepy warto popijać w czasie przeziębienia, gdyż wzmacnia organizm i łagodzi kaszel. Można wydrążyć otwór, dodać cukier albo miód, odczekać parę godzin i wybierać łyżeczką.
Sok z pomidorów
Skarbnica witaminy C, beta-karotenu i witaminy E. Zawiera witaminę K, P, witaminy z grupy B. Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza z produktów spożywczych, a witamina P – przyswajanie witaminy C.
Sok z buraków
Bogaty w antocyjany i flawonoidy, magnez, sód, potas, wapń. Działa krwiotwórczo, łagodzi dolegliwości związane z klimakterium ,przeciwdziała nowotworom .















Kotleciki brokułowe

Zdrowe żywienie

Składniki:

około 150 g brokułów
3 jajka
40 g płatków owsianych i mąki
40 g startego sera
pieprz, sól wg uznania
1 szczypiorek

Przygotowanie:

Brokuły pokroić na mniejsze części i ugotować, pilnując, aby warzywo się nie rozgotowało. Odsączyć i lekko ostudzić. Połączyć płatki owsiane z mąką, dodać brokuły, jajka oraz ser i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy lub masła i nałożyć łyżką masę tak, aby powstały placuszki o pożądanej wielkości. Smażyć minutę z każdej strony.

wtorek, 17 października 2017

Kawa dyniowa



Dziś  robię  - podzielę się smakiem :).
 Składniki na  2 szklaneczki kawy :
2 porcje espresso
100 g puree dyniowego - świeżego lub mrożonego( dynię po upieczeniu w piekarniku zmiksować )
300 ml dowolnego mleka
2 łyżki słodyczy ( miód, syrop brzozowy )
1/2 łyżeczki przypraw korzennych (mieszanka do piernika lub sam cynamon, kardamon, imbir)
Wykonanie:
Połowę mleka zagotować z dynią, cukrem i przyprawami- nie doprowadzić do silnego wrzenia !
Zaparzyć kawę.
Spienić resztę mleka.
Rozdzielić mleko dyniowe na 2 szklanki 
Wlać kawę.
Uzupełnić szklanki spienionym mlekiem.
Posypać korzeniami i smacznego życzę  :)

czwartek, 12 października 2017

Jak widać post Wg .Ewy Dąbrowskiej stał się modny .Celebrytki chudną i pięknieją -  np .Karolina Szostak  ,a zwykli ludzie patrzą i podziwiają .Nie jestem ideałem i pewnie długo nie będę .Na razie za dużo tłuszczu we mnie siedzi .Ale na szczęście mięśnie nie są zjedzone przez post:). Idę dalej i pilnuję wagi .Przypominajki są zbawieniem .To mój ukochany sposób odżywiania ,szczególnie wtedy ,gdy mam swoje warzywa. Dziś zerwałam ostatnie pomidory i chyba czas na 7 dniowy detoks.

wtorek, 10 października 2017

Kalkulator poziomu tkanki tłuszczowej

Warto się obmierzyć i znać swoje wynik.Jestem ciekawa co Wam wyszło ?
Link do  pomiaru  tkanki tłuszczowej .

piątek, 30 czerwca 2017

Przypominajka po diecie Ewy Dąbrowskiej

Obiecałam sobie ,że co piątek robię postna przypominajkę. Dziś kolejny piątek i jem warzywka. Odkopałam w piwnicy moje kiszonki -rzodkiewki i marchew.Jako, że ogórki kiszone się już skończyły posłużyły mi te kiszonki do sałatki warzywnej .
Sałatka warzywna z kiszonkami 
kilka liści sałaty
3 kiszone rzodkiewki 
2 kiszone marchewki
1 pomidor malinowy
2 pietruszki
1/5 selera
4 marchwie
1/2 ogórka zielonego
1 średnia cebulka
Warzywa ugotować na parze. Pokroić w kostkę .Dodać pokrojonego ogórka, pomidora i pokrojone kiszonki.Sałatę porwać na małe kawałki.Cebulę pokroić w drobna kostkę. Wszystko razem wymieszać.Pychota!
 

piątek, 23 czerwca 2017

Zdrowe żywienie po poście Dąbrowskiej -chleb

Chleba naszego powszedniego .Bez chleba nie mogłabym żyć .Dlatego też długo szukałam przepisu na idealny chleb.Wreszcie mi się udało.I oto on -moje upragnione westchnienie - pyszny chleb z ziarnkami .
Do zdjęcia został tylko kawałeczek ,bo cała rodzina się na niego rzuciła.
Przepis na chleb orkiszowy
25 gram drożdży (wyjąć wcześniej z lodówki)
1 płaska łyżeczka syropu z agawy lub miodu lub cukru trzcinowego
150 gram mąki orkiszowej typu 450
450 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 płaska łyżka soli
1 łyżka pestek dyni
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki siemienia lnianego
500 ml ciepłej, nie za gorącej wody
1 łyżka oleju kokosowego

Drożdże pokruszyć do miski ,zasypać cukrem , po chwili dodać 100 ml ciepłej wody ,zamiesza przykryć miskę talerzykiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Do dużej miski dodać mąkę, sól, ziarna i dobrze wymieszać.Wyrośnięte drożdże dodać do wymieszanej mąki , wlać ciepłą wodę 400 ml .Wszystko dobrze wymieszać.Miskę przykryć talerzem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1.5 godziny.Po tym czasie ponownie ciasto przemieszać ,przełożyć do foremki nasmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką.W wierzchu można posypać nasionami.przykryć lniana serwetką i pozostawić w ciepłym miejscu jeszcze na 30 minut.Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku , po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.Piec 35 minut .Po tym czasie wyłączyć piekarnik, wyłożyć chleb na kratkę , po 5 minutach wyjąć z foremki -do odparowania dołu.Przechowywać w lnianej serwetce. 

czwartek, 8 czerwca 2017

Dieta Dąbrowskiej -dzień 18

Menu
śniadanie  
1 szklanka zakwasu z buraków
1 szklanka herbaty z czystka
1 szklanka herbaty miętowej


miseczka kiszonej kapusty


obiad
spaghetti z cukinii z keczupem
1 mała cukinia 
bazylia 
sok z cytryny 
Cukinię obrać ze skórki, pokroić obieraczką  jak makaron, skropić sokiem z cytryny, posypać bazylią. Odstawić na chwilę.Keczup podgrzać i polać cukinię .Jeść na ciepło.

3 szklanki wody z ogórkiem i cytryną

Podwieczorek 

  lody miętowo-cytrynowo-jabłkowe 
4 cytryny
duża garść świeżej mięty
1 soczyste jabłko 


Miętę przepuścić przez sokownik, jabłko obrać ze skórki i pokroić w kawałki. 2 cytryny obrać ze skórki , pokroić w plastry ,wybrać pestki. Z dwóch pozostałych cytryn wycisnąć sok.
 Do blendera dodać sok z mięty, sok z cytryn, pokrojone jabłko i 20 ml wody przegotowanej. 

Całość zblendować i przelać do foremek do lodów. 
Zamrozić. Porcja na dwa dni .
Jeżeli ktoś nie ma sokownika można z mięty sparzyć bardzo mocną herbatę (30 ml wody na garść mięty), zaparzać pod przykryciem 10 minut ,odcedzić, ostudzić i dodać zamiast soku.


3 szklanki wody z listkami mięty

środa, 7 czerwca 2017

Dieta Dąbrowskiej -dzień 17

Menu
śniadanie  
1 szklanka zakwasu z buraków
1 szklanka herbaty z czystka
1 szklanka herbaty z pokrzywy

 ogórek zielony w plasterkach z solą i pieprzem , marchewka


obiad
 
zupa ogórkowa
5 kiszonych ogórków
1 marchewka 
1 duża pietruszka
1/4 kalarepki 
sok z kiszonych ogórków
1 liść laurowy 
1 ziele angielskie 
sól, pieprz do smaku  
Ogórki, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce, kalarepkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do wrzątku, dodać sok z kiszonych ogórków i  przyprawy -gotować 15-20 minut .Kalarepka imituje ziemniaczki .

3 szklanki lemoniady cytrynowej

Podwieczorek  
  1 pieczone jabłko z cynamonem 

Kolacja
 
sałatka ze świeżych warzyw 
 1 średni  pomidor
 1/2 ogórek  zielony
 2 kiszone ogórki
 5 rzodkiewek
 pęczek koperku 
pęczek szczypiorku
kilka kropel cytryny 
 sól i pieprz do smaku 

Warzywka pokroić w kostkę , wymieszać ,skropić sokiem z cytryny ,doprawić solą i pieprzem do smaku.

1 szklanka herbaty owocowej
1 szklanka herbaty miętowej
1 szklanka herbaty pietruszkowej