piątek, 23 czerwca 2017

Zdrowe żywienie po poście Dąbrowskiej -chleb

Chleba naszego powszedniego .Bez chleba nie mogłabym żyć .Dlatego też długo szukałam przepisu na idealny chleb.Wreszcie mi się udało.I oto on -moje upragnione westchnienie - pyszny chleb z ziarnkami .
Do zdjęcia został tylko kawałeczek ,bo cała rodzina się na niego rzuciła.
Przepis na chleb orkiszowy
25 gram drożdży (wyjąć wcześniej z lodówki)
1 płaska łyżeczka syropu z agawy lub miodu lub cukru trzcinowego
150 gram mąki orkiszowej typu 450
450 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 płaska łyżka soli
1 łyżka pestek dyni
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki siemienia lnianego
500 ml ciepłej, nie za gorącej wody
1 łyżka oleju kokosowego

Drożdże pokruszyć do miski ,zasypać cukrem , po chwili dodać 100 ml ciepłej wody ,zamiesza przykryć miskę talerzykiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Do dużej miski dodać mąkę, sól, ziarna i dobrze wymieszać.Wyrośnięte drożdże dodać do wymieszanej mąki , wlać ciepłą wodę 400 ml .Wszystko dobrze wymieszać.Miskę przykryć talerzem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1.5 godziny.Po tym czasie ponownie ciasto przemieszać ,przełożyć do foremki nasmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką.W wierzchu można posypać nasionami.przykryć lniana serwetką i pozostawić w ciepłym miejscu jeszcze na 30 minut.Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku , po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.Piec 35 minut .Po tym czasie wyłączyć piekarnik, wyłożyć chleb na kratkę , po 5 minutach wyjąć z foremki -do odparowania dołu.Przechowywać w lnianej serwetce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz